DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Kvalitetan travnjak


Lijep te pritom dobar i kvalitetan travnjak mora biti njegovan. Želite li uživati u vlastitom travnjaku potrebno ga je stalno održavati i oko njega ozbiljno raditi. Trava najbolje uspijeva u tlu koje je rahlo i prozračno tako da korijenje dobiva dovoljno kisika. Na većini travnjaka događa se upravo problem zagušenosti tla, jer se s vremenom na tlu natalože odumrle i odrezane travke koje zagušuju tlo i onemogućuju kvalitetan dotok vode, hranjivih tvari i zraka. U slučaju kada se desi zagušenost tla travnjaka počinje širenje mahovine i korova te je potrebno travnjak i korijen trave prozračiti i osigurati mu pravovaljane uvijete.

Osim prozračivanja travnjak je potrebno i gnojiti jednom ili dva puta godišnje. Svim biljkama potrebni su određeni sastojci za bolji rast i ljepši izgled, zelena boja, gust i zdrav rast pospješuje se umjetnim gnojivima s dušikom, moguće je i dodavanje mineralnih gnojiva ili sredstava za suzbijanje mahovine. Gnojidbu travnjaka najbolje je obaviti u rano proljeće prije kiše, pri čemu ne treba pretjerivati s gnojivom.

Najbitnija stavka održavanja i njege travnjaka zasigurno je košnja. Travnjak kosimo ovisno o vrsti trave i godišnjem dobu. Kućni travnjak dobro je kositi dva-tri puta mjesečno od proljeća do jeseni, ovisno o vremenskim uvjetima i rastu trave. Ukrasni travnjaci kose se i dva puta tjedno. Travnjak je najbolje kositi kada trava dosegne visinu od 6-10 cm tako da nećete pogriješiti ukoliko ćete travnjak kositi jedanput tjedno. Čestim košenjem trava stvara čvršću i otporniju stabljiku i potiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha. Pokošenu travu nije dobro ostaviti na travnjaku osim u manjim količinama prije ljetnih suša jer na taj način može se dodatno poboljšati vlažnost tla.

U slučaju suše ne preporuča se košnja, već zalijevanje. Najveći dio vode i hranjivih tvari trava vuče iz tla, stoga je važno da travnjak dobiva i adekvatne količine vode, te zbog toga navodnjavamo travnjake. posebice u vrijeme velikih vrućina i suše. Nabavite raspršivače koji će stvarati vodenu maglicu i koji će pokrivati cijelu površinu travnjaka veliki izbor raznih raspršivača i mlaznica za zalijevanje travnjaka dostupan vam je u svim vrtnim centrima i bolje opremljenim trgovinama. Travnjak zalijevajte kasno navečer zbog temperature tla i što manjeg naglog isparavanja .

box1d
box2g
travnjaci

Travnjak

Pri planiranju ili samo razmišljanju o osnivanju vrta svatko želi travnjak, pa makar bila to i sasvim mala travnata površina. Razmislite želite ...

travnjaci

Travnjak - godišnji plan održavanja

SIJEČANJU siječnju oko travnjaka nema gotovo nikakve brige. Tek povremeno valja ukloniti eventualno otpalo granje ili lišće koje je nanio vjetar. ...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
box5g

Vezano uz rubriku: Travnjaci

vrtovi

Vrtovi

Vrtovi, kako se uređuju i održavaju vrtovi i što je najbolje za vaš vrt...
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional