DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Travnjak


travnjak

Pri planiranju ili samo razmišljanju o osnivanju vrta svatko želi travnjak, pa makar bila to i sasvim mala travnata površina. Razmislite želite li uz njega i koju gredicu s cvijećem, koje je najbolje smjestiti uz rub, kako biste kasnije travnjak lakše kosili i održavali. Za dobar travnjak je potreban sloj od oko 20 cm kvalitetne zemlje. Ukoliko u svom budućem vrtu nemate takvu, preporučamo da malo bolje pripremite teren za sadnju trave te da na očišćen teren nasipate novu kvalitetnu zemlju, mrvičaste strukture, pogodne za uzgoj trave. Kasnije će vam se taj trud i investicija višestruko isplatiti jer osim što ćete imati lijepu, gustu, kvalitetnu i otpornu travu imat ćete i poravnato tlo i travnjak.

Najbolje bi bilo da teren očistite grubo već u jesen, prije prvih mrazeva. Bilo bi dobro da cjelokupnu površinu travnjaka preštihate ili ako je veća površina preorete motorkultivatorom. Iza kultiviranja, zemlju grabljama poravnajte. To je ujedno i jedini način pripreme tla i u proljeće, između polovice ožujka ili polovice svibnja, sijte travu. Nemojte je sijati kasnije jer tada dolazi suši period, pa bi tek posijana trava i sjeme moglo stradati od vrućine ili suše. U prodavaonicama (sjemenarnama) možete nabaviti pojedine vrste trava ili travnu smjesu, mješavinu više vrsta trava. Ako se odlučite na mix trava što vam i mi savjetujemo svakako uzmite onu smjesu u kojoj je zastupljena i djetelina, jer ona osim što poboljšava tlo strukturno ga obogaćuje i dušikom.

Nakon sjetve grabljama treba promiješati zemlju sa sjemenom, tlo treba povaljati ili ga ugaziti da sjeme dobro "sjedne" oko 1- 1,5 cm duboko. Na kraju zasijanu travu treba lagano zaliti i ona će niknuti za 8-10 dana. Korov koji će niknuti uz travu treba odmah obavezno plijeviti a da ne hodate izravno po mekoj i rahloj zemlji savjetujemo vam da postavite dasku po kojoj ćete hodati.

Kod odabira vrste trave trebali bi obratit pozornost na važnost i ulogu buduće travnate površine, dali će se površine često upotrebljavati, gaziti ili će biti samo ukrasni dijelovi vrta, to je važno jer postoje vrste trava koje izuzetno dobro podnose učestalo košenje, i korištenje tj. gaženje.

Postoje trave za hladnu klimu, trave za toplu klimu, niske i visoke trave,
 Imamo i tipove trava, a to su gotova trava, namjenska trava, livadne tratine, trava za obalna područja . . .

box1d
box2g
travnjaci

Kvalitetan travnjak

Lijep te pritom dobar i kvalitetan travnjak mora biti njegovan. Želite li uživati u vlastitom travnjaku potrebno ga je stalno održavati i oko njega...

travnjaci

Travnjak - godišnji plan održavanja

SIJEČANJU siječnju oko travnjaka nema gotovo nikakve brige. Tek povremeno valja ukloniti eventualno otpalo granje ili lišće koje je nanio vjetar. ...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
box5g

Vezano uz rubriku: Travnjaci

vrtovi

Vrtovi

Vrtovi, kako se uređuju i održavaju vrtovi i što je najbolje za vaš vrt...
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional