DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Vertikalni vrtovi


Naravno zahvaljujući internetu pronašli smo i vrlo zanimljivo rješenje ukrašavanja zidova, pročelja ili čak cijelih fasada zgrada.

vertikalni vrt

Naravno ništa slično se ne može pronaći kod nas, no s vremenom možemo očekivati i ovakva rješenja.

pročelje zgrade

Dotični gospodin Patric Blanc nakon višegodišnjeg proučavanja biljaka dosjetio se kako bi se što zbog estetskih razloga što iz razloga sve veće potrebe za prostorom mogao pozabaviti i horizontalnim uzgojem biljaka. Nakon višegodišnjih istraživanja biljaka u njihovom prirodnom okruženju došao je do načina kako ih održavati živima bez zemlje. Takva koncepcija i struktura može se postaviti na bilo koji zid bez obzira na površinu.

lift

Vertikalni vrtovi podjednako se mogu izvoditi u otvorenim i zatvorenim prostorima i raznim klimatskim uvijetima, pri čemu treba zadovoljiti i poštovati uvijete koji su biljkama potrebni. Obično je visećim zidnim vrtovima u zatvorenom prostoru potreban i dodatni izvor svijetla. Održavanje ovakve vrste vrta je u potpunosti automatizirano, te zahtjeva minimalna sredstva održavanja. Osim o estetskim učincima sigurno je da ovakav biljni tepih svakom zidu osigurava i dodatnu zvučno toplinsku izolaciju, a definitivno se ovakav zid može postaviti i kao tampon zona posebice u većim predvorjima ili većim zatvorenim prostorima.

balkoni

Čitav sustav sastoji se od jednostavne čelične ili pvc konstrukcije na koju se postavljaju biljke, između samih biljaka i zida na koji se postavlja vertikalni vrt nalazi se koji centimetar prostora zbog ventilacije, a postavlja se i deblja PVC folija koja štiti zid od eventualnog upijanja vlage iz biljaka. Sustav navodnjavanja je automatski i biljke cijelo  vrijeme dobivaju potrebne hranjive sastojke s vrha zida, višak vode kanalom se sakuplja i vraća u sustav.

zgrada

Vertikalan vrt nije kao standardni vrt ovdje je riječ o posebnoj selekciji biljaka i jednom kada se uspostavi vrt ne zahtjeva održavanje, svega tri četri sistematska pregleda godišnje. Jedno je sigurno, kada i ako ovakav način ozelenjavanja urbanih površina zaživi u većim razmjerima, doslovno ćemo pretvoriti gradove u urbane đungle, no tada se nećemo morati zabrinjavati o nedostatku kisika.

box1d
box2g
zimski vrtovi

Zimski vrtovi

VRATA PREMA VRTU Jasna, jednostavna arhitektura, upečatljivo otvoreno oblikovani stakleni dijelovi i bijela fasadna cigla ostavljaju snažan dojam k...

Herbafarm magnolija

Uređenje vrtova i zelenih površina

Izvodimo radove u hortikulturi, održavanja vrtova i njega vrtova.Orezivanje i oblikovanje grmova, stručno orezivanje voćaka i vinove loze, ru...

biljke

Biljke

Kada govorimo o biljkama važno je spomenuti da postoje unutarnje i vanjske biljke, odnosno neke biljke su pogodnije za držanje u zatvorenom prostoru...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
box5g

Vezano uz rubriku: Vrtovi

biljke

Biljke

Ponešto o vrtnim biljkama, gdje kupovati bilje, savjeti, linkovi...
travnjaci

Travnjaci

travnjaci...
uredjenje_dvorista_i_vrtova_-_hortikultura

Uređenje dvorišta i vrtova - hortikultura

Kako urediti dvorište i vrt, koje biljke staviti, koga pitati za pomoć, gdje nabaviti sadnice, rasadnici ......
zive_ograde

žive ograde

Koje biljke su najpogodnije za živu ogradu...
ukrasno_grmlje

Ukrasno grmlje

Ukrasno grmlje za vrtove, prilaze i ulaze...
online_trgovina

Online trgovina

Kataloška prodaja,web trgovina uz prigodne popuste dodatna sniženja i akcijske cijene...
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional