DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Vrtovi i okućnice


Uređenje vrta

Iz unutrašnjosti doma, vaš će pogled na svijet biti ujedno i pogled na vrt. Ako vrt služi samo za gledanje, a takvih je malo, trebalo bi ga urediti. Izgledu samog vrta doprinosi pravilno omeđivanje, dobro popločenje, vrtne klupe, kipovi, posude za bilje. Međutim bez cvijeća, ukrasnog bilja, travnjaka i zelenila vrt ne bi bio to što je.

Možda trenutno niste u situaciji ili nemate dovoljno novca za uređenje raskošnog vrta i možda ste zadovoljni samo terasom i komadićem popločenog prostora. Međutim svi potajno želimo nešto ljepše, možda malo veće i mirnije, svi tražimo neki svoj kutak svoj mir i opuštanje u prirodi, pa zašto ne biste imali prirodu u vlastitom domu i vrtu.

Promatrati razvoj i odrastanje vrta predstavlja za svakoga kreatora vrtnog prostora ne samo zadovoljstvo nego i korisno iskustvo. Kako bi vrt potpuno odrazio ideju svog autora, valja mu pažljivo i promišljeno pristupiti već od samog početka. Vrt jednostavnih linija i prirodnog tijeka s lakoćom izaziva privlačan dojam opuštenosti i može djelovati kao da i nije oblikovan, iako je najčešće nastao na temelju vrlo pažljiva planiranja.

Kod planiranja vrta valja primijeniti načela oblikovanja te birati, uzgajati i njegovati biljke, kojima klima i okruženje i položaj vrta odgovara.

Ukrasno drveće, ukrasni grmovi, penjačice, ruže, trajnice, jednogodišnje i dvogodišnje biljke, lukovičaste biljke, kaktusi i ostali sukulenti, vodeno bilje. Sve se može kombinirati i koristit u uređenju vrta, samo treba voditi brigu o bojama i oblicima, vremenu cvatnje i sve to zajedno treba uskladiti.

Kamenjare i šljunkovite površine svakom vrtu dat će dodatan prirodniji ugođaj a koristite li i biljke za kamenjaru ili alpske biljke, vaši će kameniti obronci, kamene gredice, šljunčane i popločene gredice uz pravilan odabir materijala i bilja zasjati u punom sjaju.

Vodeni vrtovi i oblikovanje vodene površine, zahtjeva malo više kreativnosti i volje, ali zahvaljujući gumiranim materijalima, PVC materijalima, postavljanje i oblikovanje ribnjaka i jezerca, moguće je izvesti i u jednome danu.

Vrtovi u posudama ili teglama na balkonu ili prozoru uz pravilan odabir posude, bilo podne ili viseće lako privlače poglede te su posebno izražajni, a jednostavni i lagani za održavanje.

Balkoni i krovni vrtovi posebni su izazovi, sadnja na balkonu i sadnja u krovnim vrtovima, zahtjeva visokokvalitetnu hidroizolaciju balkona ili krova, osim toga mora se paziti i na cjelokupnu težinu vrta kako se ne bi narušila statika objekta na kojem se vrt nalazi.

Vrtlarenje u zatvorenom prostoru pruža mogućnost ukrašavanja nekog interijera sobnim biljem. Pomoću biljaka može se naglasiti sobni namještaj ili određeni dio prostorije. Pomoću njih se mogu kreirati različiti oblici te se može vašem životnom prostoru pridonijeti sa sasvim novim načinom uređenja interijera. Biljke se mogu saditi pojedinačno u različitim oblicima sa različitim listovima, bojama i mirisima.

box1d
box2g
zimski vrtovi

Zimski vrtovi

VRATA PREMA VRTU Jasna, jednostavna arhitektura, upečatljivo otvoreno oblikovani stakleni dijelovi i bijela fasadna cigla ostavljaju snažan dojam k...

Herbafarm magnolija

Uređenje vrtova i zelenih površina

Izvodimo radove u hortikulturi, održavanja vrtova i njega vrtova.Orezivanje i oblikovanje grmova, stručno orezivanje voćaka i vinove loze, ru...

biljke

Biljke

Kada govorimo o biljkama važno je spomenuti da postoje unutarnje i vanjske biljke, odnosno neke biljke su pogodnije za držanje u zatvorenom prostoru...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
box5g

Vezano uz rubriku: Vrtovi

biljke

Biljke

Ponešto o vrtnim biljkama, gdje kupovati bilje, savjeti, linkovi...
travnjaci

Travnjaci

travnjaci...
uredjenje_dvorista_i_vrtova_-_hortikultura

Uređenje dvorišta i vrtova - hortikultura

Kako urediti dvorište i vrt, koje biljke staviti, koga pitati za pomoć, gdje nabaviti sadnice, rasadnici ......
zive_ograde

žive ograde

Koje biljke su najpogodnije za živu ogradu...
ukrasno_grmlje

Ukrasno grmlje

Ukrasno grmlje za vrtove, prilaze i ulaze...
online_trgovina

Online trgovina

Kataloška prodaja,web trgovina uz prigodne popuste dodatna sniženja i akcijske cijene...
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional