DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Gradnja na kosom terenu


KUĆE NA PADINI - PUSTOLOVNI DUH

kuća na padini

Gradnja na kosom terenu pravi je izazov, kako za obitelj tako i za arhitekte. Što je kosina strmija, kompliciranije će biti projektiranje. Nekad će se zatvarati objekt odozdo prema gore, pa će polovica prostorija biti u zemlji. Ili će ulazni dio biti u prizemlju, a ispod će se smjestiti atraktivan dio s pogledom prema vrtu. Povezati ove dvije stvari umjetnost je koju moraju iskazati projektanti, pri čemu uistinu nastaju neobični stambeni koncepti i fascinantni objekti. Stanari profitiraju putem nevjerojatnog vidikovca, sunčanih prostorija i raznolikih nacrta. Ukratko: nema straha od strmih terena!

Lebdeći iznad ponora

Postoje zanimljivi kosi tereni, a koji se zbog strmih stijena teško mogu doživjeti kao gradilišta. S druge pak strane predstavljaju poseban izazov: onaj tko ovdje uspije graditi, bit će nagrađen nevjerojatnim vidikovcem. Obitelj iz ove priče upravo je željela graditi na jednom takvom terenu čija cijena je zbog specifičnog položaja prilično niska – za građevinsku tvrtku koja se bavi gotovim objektima od drveta, nimalo lak zadatak.

kuća na brijegu

Kao idealno rješenje nametnula se temeljna konstrukcija na stupovima, pa je izostalo betoniranje. Dodatni popratni efekti takve konstrukcije: voda koja se slijeva niz padinu ne predstavlja nikakav problem za objekt, s obzirom da otječe ispod njega! Uz pomoć široke iskopine između ulice i objekta omogućen je dobar prodor svjetla u prostorije na donjem katu.

Optički, objekt se prema kosom terenu odnosi na malo drugačiji način od uobičajenog: omeđen mostom izgleda kao da lebdi iznad kosine. Na uličnoj strani izgleda prilično suzdržano, da bi se prema dolini potpuno otvorio. Filigranska ograda od čelika i transparentni krov iznad terase naglašavaju konstrukcijsku lakoću objekta koji nalikuje orlovom gnijezdu na vrhu. Ulaskom u objekt prostor se otvara na sve strane: prozori na kraju dugačkog predvorja gledaju prema dolini, preko galerije pruža se pogled prema donjem katu, a ravno stubište vodi prema stambenom dijelu.

Unutar prizemlja, zbog integrirane garaže, ima mjesta samo za roditeljsku spavaonicu i veliku kupaonicu s prostorijom za opuštanje. Pravi stambeni dio smješten je na donjem katu gdje se nalaze dnevni boravak, velika kuhinja s blagovaonicom i jednom prostorijom različitih namjena. Transparentna sjenila, kao i zaštitno jedro protiv sunca, čuvaju prostorije od pretjeranog zagrijavanja tijekom ljeta.

Proširena panorama prema gradu

Daleko gore na kosini ova obitelj pronašla je svoje zemljište iz snova okruženo starim drvoredom. Pri tome je bilo kristalno jasno da će pristup biti omogućen samo s donje strane. Posljedice toga: ne ide bez stubišta i opsežnih zemljanih radova. No, proširena panorama sve do horizonta odagnala je sve postojeće sumnje.

Gotovo se podrazumijevalo da u obzir dolazi samo jedan objekt koji će osigurati što je moguće veću transparentnost i otvorenost u svakom trenutku; dakle, moderan objekt s drvenom skeletnom konstrukcijom. S obzirom da klasičan objekt s jednim zabatom nudi ipak manje stambenog prostora, odluka je pala na objekt s visokim potkrovljem i poprečnim zabatom.

kupaonicaUlazni je dio smješten na donjem katu zajedno s velikim uredom i gostinjskim sobama; taj dio moguće je kasnije preurediti u samostalan zasebni stan. Pravi stambeni dio nalazi se na gornjem katu. Balkon koji okružuje cijeli taj dio završava terasom, odakle je omogućen direktan pristup vrtu.

Najljepša prostorija u kući je bez sumnje sa svih strana ostakljena blagovaonica s poprečnim zabatom. Odavde se otvara pogled sasvim prema horizontu: doslovno, objedovanje na visokom nivou. Slični ambijent je također u sklopu ugodnog kutka za sjedenje koji se nalazi oko otvorenog kamina.

Odvojena kuhinja i prostorija za gospodarstvo, doduše samo s prozorima koji sežu do pola visine, zaokružuju taj kat. Potkrovlje također ima nekoliko detalja vrijednih pažnje: galerija je tek neznatno iznad blagovaonice, tako da se i odavde pruža fantastičan pogled! Dječje i roditeljska spavaća soba sadrže i balkone. Nacrt prikazuje samo jednu varijantu planiranja.

Autor:
 Časopis Hausbau

box1d
box2g
gradnja

Gradnja i građenje

Gradnja tj. građevinski radovi i zidanje objekata, kuća, pregrada, zidanje sa svim vrstama materijala, zidanje opekom, kamenom, armiranim betonom ...

gradnja

Vodič za gradnju

Gradnja korak po korak . . .     Ponekad ljudima koji tek kreću u gradnju ili renovaciju taj postupak izgleda kao nemoguća misija. P...

gradnja

Nadzor u gradnji

...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
box5g

Vezano uz rubriku: Gradnja

zidanje

Zidanje

Načini zidanja, materijali za zidanje, zidari...
suha_gradnja

Suha gradnja

Načini suhe gradnje, materijali za suhu gradnju, glazure, pregradni zidovi, spušteni stropovi, cijene, izvođači rado...
montazna_gradnja

Montažna gradnja

sve za montažnu gradnju, montažna gradnja, načini montažne gradnje, montažni objekti, montažne kuće...
gradnja_kuce

Gradnja kuće

Ukoliko gradite kuću u potpunosti od temelja do krova...
gradnja_stanova

Gradnja stanova

Izgradnja višestambenih objekata sistematičnost i funkcija više-stambenih objekata...
gradnja_hale

Gradnja hale

Proizvodnja, transport i montaža predgotovljenih ab elemenata montažne konstrukcije....
eko_gradnja

Eko gradnja

Ono što je dobro za prirodu, dobro je i za čovjeka. Tako eko gradnja ili ekološka gradnja podrazumijeva nisku potroš...
drvene_kuce

Drvene kuće

Drvene kuće od prirodnih materijala. Drvena kuća za život ili vikend. Razne drvene kuće, stare drvene kuće ili drve...
pasivna_kuca

Pasivna kuća

Što je to zapravo pasivna kuća i koje su njene prednosti...
montazne_kuce

Montažne kuće

Montažne kuće i ponešto o montažnim kućama popraćeno različitim modelima montažnih kuća i slikama montažnih ku...
zavrsni_gradjevinski_radovi

Završni građevinski radovi

Svi završni radovi, žbuke, fasade. podovi, stolarija, instalacije, ugradnje...
glazure

Glazure

glazure, hidroizolacijske glazure, termoizolacijske glazure...
izolacija

Izolacija

Izolacija kuće ili stana najbitniji je dio svakog doma. Razne vrste izolacija i izolacijskih materijala osiguravaju vis...
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional