DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Dnevni boravak ili dnevna soba


dnevna soba

Obiteljske potrebe razlikuju se od obitelji do obitelji. Profesionalni arhitekti i dekorateri postavljaju pitanja kako bi što uspješnije planirali sobu za dnevni boravak. Zanima ih uzrast, spol, zanimanje, navike i hobi svakog člana obitelji te uzimaju u obzir hoće li se u dnevnom boravku objedovati, učiti, spavati, igrati, primati goste, raditi. Na osnovu tih činjenica predlažu raspored, pokućstvo i opremu. Započnite takvu analizu bez ograničenja i predrasuda, ne razmišljajte samo o sebi uključite i ostale ukućane i nemojte se obazirati na pokućstvo koje već posjedujete i rasporedu koji trenutno koristite. Ispravite nedostatke, poboljšajte iskoristivost i fleksibilnost vaše dnevne sobe.

Dnevni boravak je najopterećenija prostorija u kući ili stanu. To je prostorija u kojoj ukućani vole uživati u miru i intimi obiteljskog doma; s druge strane, u njoj se primaju gosti, a domaćin se otvara prema vanjskom svijetu. Dnevni boravak je mjesto u kojem se ukućani odmaraju, štoviše skupljaju nove snage, to je prostorija koja najbolje odražava domaćinov ukus i njegovu ličnost (ili onaj dio ličnosti koji želi pokazati drugima).

dnevni boravakRaspored pokućstva morao bi omogućiti nesmetan život u dnevnom boravku, bez obzira radi li se o zabavi, odmoru, pisanju, čitanju ili šivanju, objedovanju ili gledanju televizora. Veliku ulogu u tome ima i rasvjeta. Mekoća (ili tvrdoća) sjedišta trebala bi odgovarati namjeni stolaca, trosjeda ili naslonjača. Što se toga tiče sjedišta se mogu podijeliti na radna i na ona koja su predviđena za odmor. Televizor bi morao biti propisno smješten u odnosu na svjetlosne izvore i gledaoce. Svjetiljka se ne smije nalaziti iza televizora, a ugašeni ekran ne smije odražavati zasljepljujuću svjetlost neke svjetiljke u blizini. Dnevni boravak mora djelovati ugodno i nenametljivo u svakoj prilici radilo se o partiji karata ili o nestašnoj dječjoj igri. Potrebe i zahtjevi ukućana mogu se s vremenom promijeniti, no dnevni boravak mora i tada odgovarati svrsi.

Ako u obitelji ima djece, u dnevnom boravku bi trebalo biti mnogo slobodne podne površine. Istovremeno, opasni i krhki predmeti ne smiju se ostavljati na dohvat ruke. Dnevni boravak treba opremiti novim sjedištima kad djeca odrastu. Premda će velik dio vremena provoditi u svojoj sobi, bit će vam drago kad vam se pridruže i u dnevnom boravku.

boravak      primaća soba

Raspored sjedišta u svakom slučaju mora biti prilagodljiv tako da se u prostoriji za dnevni boravak može udobno smjestiti više osoba. Pri tom se manje grupe ne smiju osjećati izgubljeno, a velike skučeno u prostoru. No, dobro je ako uspijete rasporediti sjedišta tako da se u sobi može nesmetano odvijati nekoliko razgovora u isti mah. Tokom uporabe sobe za dnevni boravak neminovno ćete kupiti i neke predmete, kao što su slike, prostirači, knjige i pokućstvo, a sve to treba vješto rasporediti u prostoru. Upravo zbog novih predmeta treba od vremena do vremena temeljito promijeniti dotadašnji raspored namještaja u prostoriji.

box1d
okvir Prethodna
 
okvir
Sljedeća
box2g
dnevne sobe

Dnevni boravak savjeti za uređenje

Dnevna soba je centralna zona svakog doma i najdraži prostor svih ukućana. Odmaranje u popodnevnim satima ili razgovor sa prijateljima, podrazumijev...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box1g

Vezano uz rubriku: Dnevne sobe

namjestaj

Namještaj

Izrada namještaja po mjeri i narudžbi, saloni namještaja, prodaja namještaja. Sve o namještaju na jednom mjestu....
namjestaj_za_dnevne_sobe

Namještaj za dnevne sobe

Stolići, sjedeće garniture, tapisoni i tepisi te namještaj za opremanje dnevne sobe...
parketi

Parketi

Sve vrste i tipovi parketa, Postavljanje i lakiranje parketa. Kako postaviti parket? Tko može postaviti parkete...
tepisoni

Tepisoni

Tapisoni za sve interijere i namjene. Vrste i modeli tepisona i tekstilnih podnih obloga...
ormari

Ormari

Sve vrste ormara i ormari po mjeri, ugradbeni ormari, garderobni ormari...
ugradbeni_ormari

Ugradbeni ormari

Ugradbeni ormari po mjeri i narudžbi idealno su rješenje za vaš prostor...
rasvjeta

Rasvjeta

Ukratko o rasvjeti, osvrt na vrste i modele rasvjete, plafonjere, zidna rasvjeta, stropna rasvjeta . . ....
namjestaj_po_mjeri

Namještaj po mjeri

Izrada namještaja po mjeri. Nabavite namještaj baš po vašoj mjeri...
klima_uredjaji

Klima uređaji

Klima uređaji za klimitizaciju objekata...
stolarija

Stolarija

Građevinska stolarija, vrata, prozori, stepenice, drvena, alu i pvc stolarija...
interijeri

Interijeri

Sve o interijerima i opremanju interijera, savjeti za uređenje interijera i dizajn interijera ...
kuhinje

Kuhinje

Gotove kuhinje i kuhinje po narudžbi, savjeti, modeli, salon namještaja, slike, katalozi, ponuda i prodaja kuhinja...
box1d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional