DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Planiranje kuhinjskog prostora


PLANIRANJE KUHINJE

 • Kome je namijenjeno?
 • Za koliko osoba?
 • Koji su osnovni sastojci?
 • Kako se uklapaju u cjelinu?
 • Koliko sve to stoji?

Ovo su početna pitanja na koja morate odgovoriti prije nego krenete u opremanje i planiranje kuhinje. Opremanje kuhinje zahtjeva dobro planiranje, možemo reći da opremanje kuhinje i planiranje kuhinje su slični kuhanju dobrog jela.

opremanje kuhinje    Osnovno što biste trebali odlučiti je kakvu kuhinju želite neku gotovu kuhinju ili možda kuhinju po narudžbi. Razlike gotovo da i nema, no ipak postoje, design, kvaliteta, materijali, završna obrada i garancija, izgled samo su neki od faktora. Ukoliko imate skučeni prostor, nezahvalnih dimenzija ili želite kuhinju koja će perfektno ispuniti kuhinjski prostor vjerovatno ćete se odlučiti za kuhinju po narudžbi, a ukoliko imate prostor koji možete slobodnije iskoristiti predlažemo da pokušate sami osmisliti vlastitu kuhinju kombinirajući elemente raznih modela gotovih kuhinja. I ne zaboravite granica nema, boje, materijali, okovi, fronte, police baš sve se može složiti i prilagoditi Vašoj kuhinji.

Evo još nekoliko detaljnijih pitanja na koja biste morali naći odgovor prije nego započnete opremanje kuhinje, jer kod planiranja svakog kuhinjskog prostora treba u obzir uzeti navike kuhanja i objedovanja

 • Koliko često kuhamo?
 • Objeduju li svi članovi obitelji zajedno ili odvojeno?
 • Pozivamo li često goste?
 • Koliko prostora je potrebno za smještanje namirnica, tj. da li imate ostavu?
 • Hoće li kuhinja služiti za obavljanje nekih drugih aktivnosti?
 • Hoće li kuhinja biti odvojena od blagovaone?
 • Ima li obitelj djecu?
 • Gdje bi se trebala nalaziti kuhinja u odnosu na prostor za objedovanje?
 • Želite li da se u kuhinji samo kuha ili bi vam odgovarala prostorija u kojoj uz kuhanje ima mjesta i za druge djelatnosti?
 • O kakvoj se kuhinji radi? O momačkoj, obiteljskoj
 • Kuha li se svakodnevno ili povremeno?
 • Kako često idete u trgovinu ? drugim riječima koliko vam je prostora potrebno za ostavu?
 • Jesu li postojeći izvori vode, plina i električne energije dovoljni?
 • Je li ventilacija ispravna?
 • Kakav je zrak u kuhinji?
 • Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?

Za početak, sastavite popis opreme koju biste htjeli imati. Kuhinjski namještaj se veoma promijenio i svakodnevno se mijenja otkako se se na tržištu pojavili novi aparati, mehanički predmeti i pomagala koja olakšavaju kuhanje i druge domaćinske poslove. Miješalice, mikseri, sijeckalice olakšavaju i ubrzavaju pripremanje hrane: zahvaljujući kombiniranim plinskim i električnim štednjacima domaćici neće nauditi nestanak električne energije ili plina. Dvostruke pećnice omogućavaju istovremeno pripremanje dvaju posve različitih jela. Moderni strojevi za pranje posuđa ne samo što peru zagorjele zdjele i lonce, već obave taj posao bolje od ljudskih ruku. Ventilatori izvlače paru i neugodne mirise iz kuhinje. Ako ne možete odjednom kupiti svu željenu opremu ostavite u kuhinji mjesta za naknadno kupljene uređaje. Osnovna je greška u planiranju kuhinje ako se oprema strojevi ili pokućstvo tako rasporede da svaka kasnija promjena zahtjeva veće i skuplje zahvate. Kad odlučite što ćete kupiti, provjerite je li kuhinja dovoljno prostrana za sve te predmete i opremu. U suvremenim stambenim prostorima kuhinje su uglavnom vrlo skučene.

    Planiranje rasporeda je poput igranja šaha; kombinacije su gotovo bezbrojne. Evo osnovnih pravila:
a) Ostava za hranu, uključujući i mjesto na koje će domaćica spustiti košaru kad dođe s tržnice, mora se nalaziti blizu vrata.
b) Ostava za hranu mora biti blizu radne ploče.
c) Plamenici ili električne ploče za kuhanje moraju biti blizu sudopera kako bi se zdjele i lonci lakše punili vodom , odnosno cijedili.
d) Stroj za pranje posuđa trebalo bi smjestiti  u ormar za posuđe ili pokraj njega, a u blizini bi se morao nalaziti sudoper, slivnik ili košara za otpatke kako bi se posuđe očistilo prije stavljanja u stroj.

Ako u kuhinji radi dvoje ljudi, prolaz između kuhinjskog pokućstva ne bi smio biti uži od 1,25 m, u manjim kuhinjama prolaz za jednu osobu ne bi smio bit manji od 760 mm. Ukupna razdaljina između kuhinjskih elemenata i strojeva ne bi smjela biti veća od 6 metara. Kuhinja ne bi smjela biti prolazna. U prolazne kuhinje s izlazom u vrt ili stražnje dvorište lako prodire hladnoća i propuh, ukoliko se ispred izlaza ne nalazi manja prostorija, trijem s dvostrukim vratima ili ukoliko sama kuhinjska vrata nisu dvostruka. Manja prostorija ili trijem s dvostrukim vratima praktični su kao ostava za bicikl, cipele, pribor za čišćenje i slične predmete.

Jednostavni rasporedi su najjeftiniji i uglavnom najdjelotvorniji. Ako to dopušta oblik prostorije, smjestite visoke kuhinjske ormare, ugradbeni hladnjak, stroj za pranje i pećnicu uzduž jednog zida, tako da preostali prostor ostane netaknut. Postoje tri načelna rasporeda kuhinjskog pokućstva i opreme: raspored u obliku slova U, raspored u obliku slova L i paralelni raspored ili raspored brodske kuhinje. Katkad je u postojećim kuhinjama teško postići takve oblike, odnosno raspored pokućstva, zbog položaja vrata, prozora, te vodovodnih i drugih instalacija. To je jedan od glavnih razloga da se ne pridržavate samo teorije i načelnih pravila. Uredite i namjestite kuhinju kako vam najviše odgovara. Bitno je da je raspored funkcionalan i da ispunjava sve vaše zahtjeve.

Odgovorima na ova pitanja dolazi se do zaključka što bi bila idealna kuhinja za jednu obitelj. Ovo se u prvom redu odnosi na raspored kuhinjskih elemenata, jer je najvažnije da su elementi i predmeti koji se najčešće koriste nadohvat ruke. Osnovno (ili bolje rečeno, školsko pravilo) u organiziranju kuhinjskog prostora je sljedeće: hladnjak-radna ploha-sudoper-radna ploha-ploča za kuhanje-radna ploha. Ovakva shema slijedi radnje pripreme objeda koja obuhvaća pranje i obradu namirnica, kuhanje i na kraju serviranje. Neovisno o tome hoće li kuhinjski elementi biti postavljeni u nizu, u obliku slova 'L' ili 'U' bilo bi dobro postići približno ovakav raspored kuhinjskih elemenata i aparata.

Kuhinjski elementi u nizu

Ovakva kompozicija je kompaktna, jer kuhinjski elementi zauzimaju prostor samo jednog zida. Ovaj raspored je najčešći kod manjih kuhinjskih prostora.

Kuhinjski elementi u 'L' formi

Ovakav raspored je prikladan za veće prostore, čime je odvojen radni dio od dijela za pohranu namirnica. Postavljanjem kuhinjskih elemenata u obliku slova 'L' stvaraju se kutovi koji se lako mogu riješiti vrlo praktičnim kutnim elementima. Namjenski kutni elementi nešto su skuplji, ali njima se maksimalno iskorištava kutni prostor.

Kuhinjski elementi u 'U' formi

Kuhinjski elementi raspoređeni su na tri zida i ovakav način planiranja kuhinjskog prostora isključivo je namijenjen velikim površinama. U ovakvim prostorima mogućnosti kombiniranja kuhinjskih elemenata su vrlo velike, no svakako treba pratiti osnovno školsko pravilo organiziranja prostora. Treba osigurati da je razmak između elemenata dovoljan za neometano kretanje...

Opremanje kuhinje nije nimalo lak zadatak kako fizički tako i financijski, stoga planiranje mora biti i po tom pitanju pokriveno, kupovina na rate bez kamata jedna je od opcija za kupnju kuhinje.

box1d
okvir Prethodna
 
okvir
Sljedeća
box2g
Kuhinje i kupaonice

Kuhinje i kupaonice novi broj

KUHINJE: JEDNOSTAVNOST UMJESTO POMPEKUHINJSKE NAPE – FUNKCIONALNI I STILSKI ČISTAČIKUPAONICE: LIJEPO I OPUŠTENOPRELISTAJTE NOVI BROJ MAGAZINA KUH...

sudoperi

Kuhinjski sudoperi

Sudoperi današnjice mogu nalikovati prostornim skulpturama koje oblikuju centar svakog rada u kuhinji, a na tržištu se mogu naći izrađeni od razn...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
box5g

Vezano uz rubriku: Kuhinje

kuhinje_po_narudzbi

Kuhinje po narudžbi

Izrada kuhinja po mjeri i kuhinjskog namještaja po mjerama i narudžbama...
slike_kuhinja

Slike kuhinja

Razne slike kuhinja...
sudoperi

Sudoperi

Danas nije lako izabrati sudoper za vlastiti kuhinjski prostor, razni modeli, stilovi izrade ali i raznovrsnost materija...
stolice

Stolice

Drvne, metalne, uredske i barske stolice...
stolovi

Stolovi

Sve vrste stolova. Metalni stolovi, drveni stolovi, plastični stolovi...
keramicke_plocice

Keramičke pločice

Razne keramičke pločice za oblaganje svih površina, unutarnje i vanjske, podne, zidne, kuhinjske, kupaonske pločice...
ormari

Ormari

Sve vrste ormara i ormari po mjeri, ugradbeni ormari, garderobni ormari...
ugradbeni_ormari

Ugradbeni ormari

Ugradbeni ormari po mjeri i narudžbi idealno su rješenje za vaš prostor...
parketi

Parketi

Sve vrste i tipovi parketa, Postavljanje i lakiranje parketa. Kako postaviti parket? Tko može postaviti parkete...
laminati

Laminati

Razni modeli laminata uz zanimljivosti, savjete i cjene...
rasvjeta

Rasvjeta

Ukratko o rasvjeti, osvrt na vrste i modele rasvjete, plafonjere, zidna rasvjeta, stropna rasvjeta . . ....
bijela_tehnika

Bijela tehnika

Ponuda bijele tehnike i raznih kućanskih aparata, hladnjaci, štednjaci, perilice...
kucanski_aparati

Kućanski aparati

Razni kućanski aparati i bijela tehnika, ploče za kuhanje, pećnice, štednjaci, hladnjaci, nape, perilice...
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional