DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Kako urediti spavaću sobu


U spavaćoj sobi započinjemo i završavamo gotovo svaki dan našega života, upravo iz tog razloga spavaća soba morala bi biti prostorija u kojoj je postignuta ravnoteža, simetrija i harmonija između ugodnog i udobnog. Vaša spavaća soba morala bi biti istodobno lijepa i funkcionalno uređena kvalitetnim namještajem no pritom valja voditi računa o nekim stvarima. Važno je da je prostorija koju kanimo koristiti kao spavaću sobu kvalitetno izolirana od buke i po mogućnosti sobnim vratima odvojena od drugih kako bi u svakom trenutku osigurala odmor, uživanje i intimu.

Bez obzira koliko namjeravate potrošiti na uređenje ili preuređenje spavaće sobe vodite računa o tome da je krevet daleko najvažniji element u sobi, u kojem čovjek provede trećinu života, upravo iz tog razloga bitno je da kupite kvalitetan krevet. Pri kupnji kreveta definirajte kakav krevet želite odredite visinu, uzglavlje, uznožje i odlučite od kakvog će materijala biti napravljen krevet. Madrace kupujte posebno, jer svaki čovjek ima drugačije potrebe i ne postoji univerzalan madrac koji je dobar za svakoga. Ne zaboravite da je veličina kreveta isto bitna nije dobro ako je premali, ali veliki može biti i trošenje prostora i novaca, zato oprezno.

Tek kada ste pronašli idealan krevet sve ostalo možete prilagoditi njemu, boju zidova, poda, namještaja i na taj način uskladiti boje i kontraste u spavaćoj sobi. Imajte na umu da će soba svjetlije boje izgledati veća, a tamnijih manja. Ukoliko soba nije velika svakako izbjegavajte složene oblike, nametljive uzorke i zagasite tonove.

Spavaća soba trebala bi biti namještena s što manje namještaja, no zbog manjka garderobnog prostora obično je u spavaćoj sobi smješten i ormar, kojeg svakako pokušajte kombinirati s noćnim ormarićima. Mnogi ljudi prisiljeni da žive u malim stanovima, često spavaču sobu koriste i kao ostavu te u nju trpaju dasku za peglanje, usisivač, kofere prepune sezonske odjeće i to naravno ako imaju spavaću sobu, odnosno ako ju ne koriste i kao dnevnu i primaću sobu. Zato je odabir prostora za spremanje stvari važan, jer ako nema dovoljno mjesta za spremanje ili ako je taj prostor loše iskorišten, brzo će se stvarati nered u spavaćoj sobi. Spavaća soba ne bi smjela nikako preuzeti ulogu pomoćnog skladišta, budući da nered negativno utiče na energiju prostora. Na kraju razmislite što vam sve treba i da li mora biti u spavaćoj sobi i napravite mjesta i poboljšajte kvalitetu životnog prostora. Ukoliko je spavaća soba harmonična, ona podržava odnose pune podrške i razumijevanja, te dobro zdravlje onih koji u njoj spavaju. Za postizanje udobnosti koja potiče kvalitetan san važni su jastuci i tkanine koje koristimo na ležaju, a za postizanje opuštenosti predlažemo postavljanje tepiha i zavjesa. 1. Ako mislite da vaša spavaća soba nije udobna i boravkom u njoj se ne opuštate dovoljno, najčešći razlog leži u njenoj prenatrpanosti namještajem. U tom slučaju stvaranje harmonije često znači vratiti se na početak i odreći se nepotrebnih stvari i komada namještaja. Moguće je da su krevet, ormar i noćni ormarić sve što trebate. Ne morate se bojati da će vam soba djelovati bezlično, uvijek je možete osvježiti nekom bojom i dodati joj nešto svoje osobnosti.
   
 2. O veličini prostora kojim raspolažete ovisi i veličina kreveta koji ćete u njega postaviti. Danas na tržištu možete pronaći uistinu sve proizvode potrebne za zdrav san i ugodan odmor. Odlučite se za velik i udoban krevet, a posebno pažljivo odaberite madrac. Imajte na umu da trećinu svog života provedete baš u krevetu. Provedite neko vrijeme razmišljajući o mjestu postavljanja kreveta u sobi. Možete se odlučiti za tradicionalni položaj kreveta nasuprot ulaznih vrata, zatim ga možete položiti između dva prozora, dijagonalno u kutu ili čak na sredini sobe. Nije na odmet posavjetovati se o ‘’zdravom’’ mjestu spavanja i položaju kreveta prema stranama svijeta.
   
 3. Pri osvjetljavanju sobe odlučite se za prekidač s mogućnošću finog podešavanja količine svjetla u sobi, jer neće vam uvijek trebati ista količina svjetla. Razmislite i o načinu gašenja svjetla, često ugasiti svjetlo znači dignuti se iz toplog kreveta u momentu kada ste već počeli tonuti u san.
   
 4. Nastojte ne postavljati ogledala u spavaćoj sobi, tako ćete izbjeći u ovom slučaju neugodnu i nepoželjnu refleksiju svjetla.
   
 5. Ako nemate dovoljno stambenog prostora i odlučili ste u spavaćoj sobi postaviti televizor, kompjutor ili nešto drugo što vas podsjeća na radni dan i ometa opuštanje, razmislite o načinu na koji područje za spavanje možete vizualno zaštititi. Uklonite sve što vam odvlači pozornost i sprečava vas da se odmorite i revitalizirate.
box1d
okvir Prethodna
 
okvir
Sljedeća
box2g
namještaj

Namještaj za stan

Odabir namještaja za određen prostor vrlo je individualan čin i obično je stilski vezan za uređenje ostatka kuće. Namještaj ovisno o prostoriji...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box1g

Vezano uz rubriku: Spavaće sobe

kreveti

Kreveti

Kreveti za spavaće sobe, kreveti za dječje sobe, krevetići, postelje...
madraci

Madraci

Madraci su zdravlje i udobnost. Pjenasti madraci ili madraci s oprugama, lateks madraci, spužvasti madraci na čemu i k...
pokrivaci

Pokrivači

merino pokrivači za obične i bračne krevete...
namjestaj_za_spavace_sobe

Namještaj za spavaće sobe

Kreveti, ormari, tepisi i sve za uređenje spavaće sobe...
posteljina

Posteljina

Posteljina za krevet, plahte, jastučnice, prekrivači, navlake za poplune...
parketi

Parketi

Sve vrste i tipovi parketa, Postavljanje i lakiranje parketa. Kako postaviti parket? Tko može postaviti parkete...
tepisi

Tepisi

Tepih daje dodatnu toplinu vašem životnom prostoru, smanjuje buku i dekorira vaš prstor. Tepisi su odličan izbor za ...
tepisoni

Tepisoni

Tapisoni za sve interijere i namjene. Vrste i modeli tepisona i tekstilnih podnih obloga...
ugradbeni_ormari

Ugradbeni ormari

Ugradbeni ormari po mjeri i narudžbi idealno su rješenje za vaš prostor...
rasvjeta

Rasvjeta

Ukratko o rasvjeti, osvrt na vrste i modele rasvjete, plafonjere, zidna rasvjeta, stropna rasvjeta . . ....
box1d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional