DomComHr logo Budite i Vi na portalu DomComHR!

 
box1g

Kamene montažne kuće


Autori novog autohtonog hrvatskog proizvoda su Hrvoje Rubić i Mario Vojnović, ujedno i dobitnici Globusovog natječaja “Ideja” - za najbolje poduzetničke projekte 2005.

ZAGREB - Na Jadranskoj obali ali i u unutrašnjosti Hrvatske uskoro dolazi novi trend u gradnji i načinu provođenja godišnjeg odmora. Odustajanje od gradnje velikih vikendica, ogromnih kuća koje su veći dio godine neiskorištene, postaje realnost, dok će ih zamijeniti kamene montažne kuće od 17 kvadrata, po povoljnoj cijeni od 10.000 eura.

Riječ je o gotovom prizvodu, a kupnja prve kućice može se očekivati za nekoliko mjeseci. Prototip u stvarnoj veličini već postoji u Starom selu Duće, gdje potencijalni interesanti mogu vidjeti kako kućica izgleda u naravi. Autori novog autohtonog hrvatskog proizvoda su Hrvoje Rubić i Mario Vojnović, ujedno i dobitnici Globusovog natječaja “Ideja” - za najbolje poduzetničke projekte 2005.

250 kuća do 2010. godine

- Bilježimo velik interes, kako od strane kupaca tako i od strane nekih strateških partnera. Iako smo u elaboratu prognozirali prodaju 250 montažnih kamenih kućica do 2010. godine, pretpostavljam da ćemo ih prodati puno više - kaže Vojnović, dodajući kako je njihova tvrtka Kućice d.o.o., još uvijek otvorena za sve vrste pregovora vezana za partnerstva, gdje oni nudeo gotovuprojektnu dokumentaciju i jedan dio sredstava koja će omogućiti Zagrebačka banka, te dio strojeva.

A gdje je ideja montažnih kamenih kuća začeta Vojnović priča: moja obitelj je prije desetak godina otkupila staru ruševnu pojatu i tako je lagano počela obnova. Kada je moj otac u početku nama pokazao projekat obnove (koji je usput i inženjer građevine), bili smo pomalo u nevjerici zbog malo prostora koji nam je pružala kucica, ali kad su postavljene osnovne konture vidjelo se da će to ipak ispasti jedno, danas se pokazalo iznimno rješenje. Tako sam zahvaljujući ponajprije njegovoj ideji, ja dovršio uredenje kućice, pa smo Hrvoje Rubić i ja počeli razmišljati o pokretanju serijske proizvodnju montažnih kamenih kućica.

Luksuz za sve

Poticaj za ideju Vojnoviću i Rubiću dali su i primjeri obnove starih „kamenih dvora" diljem Istre, što pokazuje koliki trend vlada danas u svijetu i kolika je potražnja za objektima koji imaju tradicionalni mediteranski šarm i ljepotu. Nažalost takvi objekti ne mogu biti dostupni široj populaciji ljudi, što zbog svoje ograničenosti, što zbog skupoće, ali proizvodnjom montažnih kamenih kućica taj „luksuz" će napokon postati dostupan svima. Krajnji cilj ove poduzetničke ideje je, da se dobije jedan autohtoni hrvatski proizvod, prepoznatljiv prvo na domaćem, a kroz naredni period i na stranom tržištu. Isto tako jedan od strateških ciljeva je i uposlenje mladih stručnih ljudi, čiji će se broj popeti na čak 25 ljudi do 2010. godine, ako proizvodnja počne slijedeće godine.

NE TREBA GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Prema važećim zakonima Republike Hrvatske montažna kamena kućica ne zahtjeva ishođenje građevinske dozvole, ako su ispunjeni određeni uvjeti od strane investitora. Zakon dopušta, ovisno o županijama, postavljanje pomoćnih objekata (u to spada i Vojnovićev i Rubićev proizvod) do 20 četvornih metara bez ishođenja građevinske dozvole.

IDEALNO RJEŠENJE KAO VIKENDICA

Poznata problematika vezana za imovinsko pravne odnose dodatno komplicira rekonstrukciju zapuštenih kamenih kuća i kućica, ili pak izgradnju novih na parcelama, pa će u budućnosti montažne kamene kućice postati idealno rješenje za one koji žele uživati u svojoj vikendici ili apartmanu, a da prije toga ne moraju ishodovati prekomplicirane građevinske dozvole i ostale papire.

USKORO DOSTUPNA U NEKOLIKO VARIJANTI

Proizvodnja montažnih kamenih kućica je unikatna, upravo zbog ekonomičnosti i maksimalne uštede prostora, a naravno i zbog odabira materijala za gradnju (drvo - kamen). Pokretanjem prizvodnje, Kućice d.o.o. razvijat će i nove prototipove, tako da će montažna kamena kućica s vremenom biti dostupna u nekoliko varijanti, ali sve će imati jednak i prepoznatljiv autorski potpis.

UNUTRAŠNJOST PRILAGOĐENA NAMJENI

Montažne kamene kućice površine je od 17 kvadrata, plus 8 kvadrata, odnosno prizemlje sa galerijom. Kako ova kućica može imati više namjena npr. vikend stanovanje, poslovni prostor, turističke namjene - od kampova do kompleksa za seoski turizam u zaleđu. Ovisno o tome bi i unutrašnjost bila prilagođena pojedinom sadržaju.

Piše:  Saša Jokić
preuzeto s www.jutarnji.hr

box1d
box2g
montažne kuće

Općenito o montažnim kućama

Montažne kuće?  U Hrvatskoj većina investitora još uvijek se odlučuje za klasičnu gradnju, a procjenjuje se da montažne kuće čine manj...

montažne kuće

Gradnja montažne kuće

Kratki slikovni prikaz izgradnje jedne montažne kuće...

montažne kuće

Učestala pitanja o montažnim kućama

Na što moramo posebno obratiti pažnju prilikom prikupljanja i uspoređivanja ponuda?  Nažalost u Hrvatskoj ne postoji norma kojom bi se zakons...

montažne kuće

Montažna kuća

...

box2d
box3g
box3d
box3g
box3d
box3g
box3d
box4g
box4d
box5g

Top 5 rubrika

Ema mikroklima

ema_mikroklima

Dnevne sobe

dnevne_sobe

Stolarija

stolarija

Talijanske kuhinje

talijanske_kuhinje

Kuhinje

kuhinje
box5d
box5g

Vezano uz rubriku: Montažne kuće

drvene_kuce

Drvene kuće

Drvene kuće od prirodnih materijala. Drvena kuća za život ili vikend. Razne drvene kuće, stare drvene kuće ili drve...
pasivna_kuca

Pasivna kuća

Što je to zapravo pasivna kuća i koje su njene prednosti...
kuce

Kuće

kuće tipovi i vrste kuća, obiteljske kuće, prizemnice, dvokatnice, trokatnice, montažne kuće, kuće za prodaju...
niskoenergetske_kuce

Niskoenergetske kuće

Prema definiciji niskoenergetskom može se smatrati ona kuća čiji je sustav koncipiran tako da ne troši više od 40 K...
izolacija

Izolacija

Izolacija kuće ili stana najbitniji je dio svakog doma. Razne vrste izolacija i izolacijskih materijala osiguravaju vis...
stolarija

Stolarija

Građevinska stolarija, vrata, prozori, stepenice, drvena, alu i pvc stolarija...
vrata

Vrata

Razna vrata i vrste vrata od običnih ulaznih do vrata od stakla, protuprovalna vrata, ulazna vrata, sobna vrata...
prozori

Prozori

Razne vrste prozora, drveni prozori, pvc prozori, krovni prozori...
box5d
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti >
izrada internet stranica © Reklam Net 2005-2012 Zagreb - Hrvatska
  

Valid XHTML 1.0 Transitional